Hardlopen mag dan bekend staan als een goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken, maar eigenlijk is dit voor de meeste hardlopers helemaal niet van toepassing. We denken namelijk aan van alles en nog wat! Variërend van fantasieën over het lopen van de marathon van New York tot de vraag waar we in hemelsnaam aan begonnen zijn.

Auw, mijn knie doet pijn

Naar de gedachten van hardlopers tijdens het rennen is onlangs een onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten. Voor dit onderzoek werden tien langeafstandsrenners uitgerust met een audiorecorder en moesten ze 8 mijl (een kleine 13 kilometer) hardlopen. Hierbij spraken ze hun gedachten hardop uit en namen dit op met de audiorecorder.

Uit de in totaal 18 uur durende opnames konden de onderzoekers het volgende afleiden:

  • 28 procent van de gedachten ging over de omgeving.
  • 32 procent van de gedachten ging over pijn en ongemak.
  • 40 procent van de gedachten ging over afstand en snelheid.

Veel aandacht voor prestaties

Waar denk jij aan tijdens het hardlopen?Op zich zijn deze uitkomsten niet heel verrassend. Het is niet vreemd dat het grootste deel van de gedachten uitgaan naar afstanden en snelheid. We willen immers allemaal weten hoe goed we het doen en zeker als je traint, is het belangrijk om te weten hoe het gaat en of je op schema ligt.

Daarnaast is het interessant om te zien dat hardlopers vrij veel aandacht besteden aan hun omgeving. Uiteraard wordt er veel nagedacht over die verschrikkelijke steile heuvel waar tegenop gerend wordt, maar ook gaan de gedachten uit naar het natuurschoon, het weer en natuurlijk andere mensen op de weg.

En dat ruim een derde van alle gedachten gaan over het pijn en ongemak tijdens het hardlopen, daar kunnen we natuurlijk allemaal over meepraten…

Belangrijk voor sportpsychologen

Er deden zes mannen en vier vrouwen mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd was 41 – de jongste hardloper was 29 en de oudste 52. Voor het onderzoek waren deelnemers van verschillende niveaus geselecteerd. Zo liep één van de lopers pas een paar jaar en had een ander al dertig jaar lang ervaring met hardlopen. Wel liepen alle hardlopers gemiddeld drie keer in de week en waren ze allemaal op het moment van het onderzoek aan het trainen voor een (halve) marathon.

Dit is het eerste onderzoek dat ooit is uitgevoerd naar de gedachten tijdens het hardlopen en is vooral interessant voor sportpsychologen. Zij krijgen hiermee inzicht in op wat voor momenten hardlopers het moeilijk krijgen en welke invloed dit heeft op hun prestaties. Aan de hand daarvan kan er wellicht een methode ontwikkeld worden om ze hiermee te helpen.