Als je gaat hardlopen, doe je dat vaak niet alleen om lekker te sporten, maar ook om te genieten van de frisse buitenlucht. Het wordt bovendien extra leuk als je hierbij door een bijzondere omgeving komt. Bijvoorbeeld door een schitterend natuurgebied of juist door de bedrijvigheid van een grote stad.

Heb jij al hardlopend de mooiste en meest bezienswaardige plekken van ons land verkend? Wij zetten een paar van de mooiste hardlooproutes en hardloopgebieden voor je op een rij om je te inspireren om ook eens ergens anders dan in het plaatselijke park te rennen!

Heerlijkheid Mariënwaerdt: hardlopen door de boomgaarden

Middenin de Betuwe ligt landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een prachtig gebied met uitgestrekte landerijen, dijkhuisjes, uiterwaarden, bossen en natuurlijk boomgaarden. Zeker in de lente is het met alle bloesemende fruitbomen een schitterende plek om te hardlopen.

Deze hardlooproute van 16,5 kilometer laat je alle mooie plekken van het landgoed zien. En is de afstand (nog) iets te ver voor je? Dan is de route gemakkelijk in te korten tot een afstand die wel in jouw trainingsschema past.

Rotterdam: aandacht voor hardlopers in de stad

Rotterdam zou je misschien wel de hardloophoofdstad van ons land kunnen noemen. Hier wordt immers ieder jaar de NN Marathon Rotterdam gehouden. Het is dan ook niet zo vreemd, dat de stad speciale hardlooproutes langs de Maas en door Rotterdam Zuid heeft uitgezet en langs het langste traject worden zelfs watertappunten aangelegd voor de hardlopers. Kijk, dat is nog eens een service!

Er zijn vier hardlooproutes van verschillende afstanden: 3,5 kilometer, 5 kilometer, 10 kilometer en 21 kilometer. Hiermee kom je langs het afwisselende stadsbeeld dat Rotterdam je te bieden heeft – van moderne bebouwing tot industrieel erfgoed en van oude dijkjes tot de Van Brienenoordbrug.

Trailrunning: voor als je de natuur wilt beleven

De kans is groot dat je bij het hardlopen op een harde ondergrond blijft lopen, bijvoorbeeld op de stoep of op het fietspad. Ook bospaden zijn vaak favoriet. Maar wil je echt de natuur in en van de gebaande paden af? Dan is trailrunning misschien wel iets voor jou!

Bij trailrunning volg je niet de bestaande paden, maar ren je dwars door de natuur heen. Best een uitdaging in Nederland, want wie kent ze niet, de bordjes met ‘verboden zich buiten de paden te begeven’? Het is dan ook fijn om te weten, dat er ook gebieden zijn waar dit wel mag. Natuurmonumenten heeft een aantal van deze trailrunroutes verzameld op hun website. Wij zouden zeggen: doe er je voordeel mee!